Apple’ın montajcısı olarak ünlenen ancak işçi isyanları, intiharlar ve çocuk işçi çalıştırma skandalları nedeniyle adı kötüye çıkan Foxconn, personelini sendikalara üye olmaya teşvik etme kararı aldı.
Apple’ın montajcısı olarak ünlenen ancak işçi isyanları, intiharlar ve çocuk işçi çalıştırma skandalları nedeniyle adı kötüye çıkan Foxconn, personelini sendikalara üye olmaya teşvik etme kararı aldı. Tarihi karar, çalışma şartları nedeniyle yıllardır insan hakları örgütlerinin büyük baskısı olan şirket için dönüm noktası olabilir.
Çalıştırdığı işçi sayısı bir milyonun üzerinde olan Foxconn, uluslararası insan hakları örgütleriyle arasını düzeltmek için önemli bir karar aldı. Tayvan merkezli şirket, personelini sendikalar hakkında bilinçlendireceğini ve genç işçilerin daha iyi temsil edilmesi için çalışma başlatacağını belirtti.
İlk olarak Financial Times’ın duyurduğu karar, gelişmekte olan Asya ülkelerinde çok az ücret ve ağır şartlarda çalışmaya zorlanan milyonlarca insanın geleceği için ümit verici bir gelişme olarak kabul edildi.
Foxconn, basına konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Çin’in Adil Çalışma Derneği (FLA) tarafından 2012’nin başında gerçekleştirilen değerlendirmelerin ardından, aynı kurum ile geliştirdiğimiz Aksiyon Planı kapsamında, çalışanlarımızın İşçi Sendikası hakkında bilgilerini artırmak ve daha iyi temsil edilmelerini sağlayacağız.”
SORUŞTURMALAR SONUÇ VERDİ
FLA, geçtiğimiz yıl Foxconn’un en Çin’in Shenzhen kentinde yer alan ve yüz binlerce işçinin çalıştığı en büyük tesislerini incelemişti. Yapılan incelemelerin sonucunda Foxconn ilk olarak uzun çalışma saatlerini kısaltmayı ve ücretleri artırmayı kabul etti.
Foxconn, yaptığı açıklamada sendika işçileri temsilcisi için 2008’den bu yana seçimler yapıldığını ve ilk sendikası olan Foxconn İşçi Sendikaları Federasyonu’nu 2007’de kurduğunu belirtti. Şirket, yeni adımlar kapsamında genç işçilerinin sayısını artıracağını, daha iyi temsil edilmeleri çin de bir kılavuz hazırlandığını ifade etti.
‘EN BÜYÜK VARLIĞIMIZ’
Foxconn, Kasım ayında ABD merkezli Economic Policy Institute adlı düşünce kuruluşu tarafından eleştirilmiş ve sendika liderlik komitesinin temsili gibi birçok konuda Tayvanlı şirketin yeterli gayreti göstermediğini öne sürmüştü.
Apple’ın talep ihtiyacını karşılamak için elektronik deviyle birlikye ABD’ye 100 milyon dolarlık yatırım yapan Foxconn, eleştirilere, “İşçilerimiz en önemli varlığımız, onların tatmin olacağı ortamlarda çalışmalarını sağlayacağız” cevabını verdi ve ‘yeni reformlar için her türlü çabanın gösterileceğini, Çin’deki sanayi standartlarına ve uygulamalarına uyulacağını’ belirtti.
Foxconn fabrikalarında 2012 sonuna kadar 22 işçi intihar etti. Şirketin fabrikalarında bugüne kadar birçok isyan yaşanırken, Foxconn yetkilileri geçtiğimiz yıl çocuk işçi çalıştırdıklarını da itiraf etmişti.
kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25419626/