TÜBİTAK’ın Ar-Ge sürecini tamamladığı akıllı kimlik kartlarının kullanıma girmesiyle Türkiye’de pek çok hizmette “tek kart-tek şifre dönemi” başlayacak. Yeni kimlik kartlarıyla e-devlet kapsamında tüm işlemler yapılabilecek, e-imza atılabilecek, ATM’lerden para çekilebilecek, kart pasaport olarak da kullanabilecek.


Ayrıca pembe-mavi kimlik kartı ayrımı da bitecek. Bolu’daki pilot uygulamanın tamamlanmasıyla elektronik kimlik kartları, e-dönüşüm Türkiye İcra Kurulu’nun alacağı karardan sonra, bir yıllık geçiş sürecinin ardından üç yıl içinde tüm Türk vatandaşlarının kullanımına sunulacak.

Akıllı kart çipi

TÜBİTAK e-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, kullanımdaki nüfus cüzdanı uygulamasına 1976’da geçildiğini hatırlatarak, Türkiye’nin geçeceği elektronik sistemle yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Ar-Ge faaliyetleri sonunda, TC Kimlik Kartının görsel tasarımının yapıldığını ve üzerinde bulunacak güvenlik tedbirlerinin belirlenerek uygulamasının gerçekleştirildiğini anlatan Adalıer, ayrıca kartın güvenliği için özgün bir akıllı kart çipi ve milli akıllı kart işletim sisteminin (AKİS) de geliştirildiğini söyledi. e-kimlik kartının, standart kart okuyucularla kullanılabileceğini dile getiren Adalıer, ayrıca kamusal kullanım amacıyla Güvenli Kart Erişim Cihazlarının da geliştirildiğini anlattı.

Adalıer, TÜBİTAK’ın akıllı kartıyla ilgili tüm Ar-Ge sürecini tamamladığını, Türkiye İcra Kurulu’nun kararının ardından kartın ilk etapta bir ilde, sonra 7 bölgeden seçilecek birer ilde ve yurt dışında iki noktada kullanımına başlanacağını söyledi. Kartların bir yıllık geçiş sürecinin ardından geçecek 3 yılın sonunda tüm Türk vatandaşlarının kullanımına sokulmasının hedefleniyor. Adalıer, akıllı kimlik kartlarına damar ve parmak izinin yanında  avuç içi damar izi ile iris tanıma özelliklerinin eklenmesi için de çalışmalar  yürüttüklerini sözlerine ekledi.