Facebook’ta yayınlanan içerik nasıl silinir veya kaldırılır?
Facebook’taki kötü amaçlı içerikleri veya spam’i şikayet etmenin en iyi yolu, içeriğin yakınındaki Şikayet Et bağlantısını kullanmaktır
İçerikleri facebook yönetimine nasıl şikayet edebileceğinizle ilgili bazı örnekler şunlardır:
kaynak : https://www.facebook.com/help/181495968648557/
Facebook’taki Bir profili şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Şikayet etmek istediğiniz profile gidin
- Kapak fotoğrafının sağ altındaki simgesine tıklayın ve Şikayet Et‘i seçin
- Ekrandaki talimatları izleyin
Facebook’taki Bir gönderiyi şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Şikayet etmek istediğiniz gönderinin sağ üst kısmındaki simgesine tıklayın ve Bunu görmek istemiyorum‘u seçin
- Bunu neden görmek istemiyorsun?‘a tıklayın
- Sorunu en iyi ifade eden seçeneği işaretleyip ekrandaki talimatları izleyin
Facebook’taki Bir kişinin Zaman Tünelinizde paylaştığı bir şeyi şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Gönderinin sağ üst köşesindeki simgesine tıklayın
- Bu gönderi hoşuma gitmedi‘yi seçin
- Bunun Facebook’ta olmaması gerektiğini düşünüyorum‘u seçin ve ekrandaki talimatları izleyin
Facebook’taki Bir fotoğrafı veya videoyu şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Fotoğrafı veya videoyu büyütmek için üzerine tıklayın
- Sağ alttaki Seçenekler bağlantısına tıklayın
- Fotoğraflar için Fotoğrafı Şikayet Et‘e, videolar için Videoyu Şikayet Et‘e tıklayın
Bir şeyi şikayet etmeyle ilgili sorun yaşıyorsanız, lütfen bilgisayardan giriş yapıp şikayet bağlantılarını kullanın.
Facebook’taki Bir mesajı şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Şikayet etmek istediğiniz mesajı açın
- Sağ üst köşedeki Eylemler‘e tıklayın
- Spam veya Kötüye Kullanımı Şikayet Et… bağlantısına tıklayın ve ekrandaki talimatları izleyin
Facebook’taki Kötü amaçlı bir Sayfayı şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Şikayet etmek istediğiniz Sayfaya gidin
- Sayfanın kapak fotoğrafının üstündeki simgesine tıklayın
- Sayfayı Şikayet Et‘i seçin ve ekrandaki talimatları izleyin
Sayfayı inceleyeceğiz ve Facebook Topluluk Standartları‘nı ihlal eden her şeyi kaldıracağız. Ayrıca, sorumlu kullanıcıyı uyarabilir veya hesabını kapatabiliriz.
https://www.facebook.com/communitystandards
Facebook’taki Bir grubu şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
Facebook’un koşullarını ihlal ettiğini düşündüğünüz bir grubu Facebook’a şikayet edebilirsiniz.
- Şikayet etmek istediğiniz gruba gidin
- Sağ üstteki simgesine tıklayın.
- Açılır menüden Grubu Şikayet Et‘i seçin
Uyuşturucu kullanımı, çıplaklık veya cinsellik çağrıştıran içeriğe sahip gruplara ve şiddeti destekleyen ya da bir bireye veya gruba saldıran gruplara izin verilmez. Facebook’ta nelere izin verdiğimiz ve nelere izin vermediğimiz hakkında bilgi için, lütfen Facebook Topluluk Standartlarını okuyun.
Facebook’a şikayette bulunma hakkında daha fazla bilgi alın.
Facebook’taki Bir reklamı şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Fareyi reklamın üzerine getirip sağ üst köşedeki X simgesine tıklayın
- Belirli bir reklamı şikayet etmek için Bu reklamı gizle seçeneğini veya bu reklamverenden tüm reklamları gizlemek için [Reklamveren]’den tüm reklamları gizle seçeneğini kullanın
Topluluk Standartlarımızı ihlal eden bir etkinliği, sağ üst köşedeki simgesine tıklayıp Etkinliği Şikayet Et‘i seçerek şikayet edebilirsiniz.
Facebook’taki Bir soruyu şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Sorunun sağ üst köşesindeki simgesine tıklayın
- Yöneticiye Şikayet Et veya Şikayet Et/Spam Olarak İşaretle‘yi seçin
Bir soruya verilen cevaplardan birini şikayet etmek için önce X simgesine, daha sonra Şikayet Et‘e tıklayın
Facebook’taki Bir yorumu şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için:
- Sağ üst köşede, simgesine tıklayın
- Şikayet Et‘i seçin
Facebook’taki Göremediğiniz bir şey şikayet etmek ve sonrasında sildirmek veya kaldırmak için
Facebook hesabınız olmadığı veya şikayet etmeye çalıştığınızı şeyi göremediğiniz için bir şeyi Facebook’ta şikayet edemiyorsanız, lütfen bir bilgisayardan giriş yapın ve bu formu doldurun.
Son yasal değişiklikleriyle birlikte 5651 sayılı yasaya göre aşağıdaki 3 madde kapsamında erişim engelleme veya internet sitesinin tamamen kapatılması mümkün hale gelmiştir.
Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi
MADDE 8- (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir:
a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
1) İntihara yönlendirme (madde 84),
2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
5) Müstehcenlik (madde 226),
6) Fuhuş (madde 227),
7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228),
suçları.
b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
(2) Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hâkim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu durumda Cumhuriyet savcısı kararını yirmidört saat içinde hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmidört saat içinde verir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır. (Ek cümle: 6/2/2014-6518/92 md.) Erişimin engellenmesi kararı, amacı gerçekleştirecek nitelikte görülürse belirli bir süreyle sınırlı olarak da verilebilir. Koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesine ilişkin karara 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilir.
(3) Hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından verilen erişimin engellenmesi kararının birer örneği, gereği yapılmak üzere Başkanlığa gönderilir.
(4) İçeriği birinci fıkrada belirtilen suçları oluşturan yayınların içerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında bulunması halinde veya içerik veya yer sağlayıcısı yurt içinde bulunsa bile, içeriği birinci fıkranın (a) bendinin (2) ve (5) ve (6) numaralı alt bentlerinde yazılı suçları oluşturan yayınlara ilişkin olarak erişimin engellenmesi kararı re’sen Başkanlık tarafından verilir. Bu karar, erişim sağlayıcısına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenir.(1)
(5) Erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren yirmidört saat içinde yerine getirilir.
(6) Başkanlık tarafından verilen erişimin engellenmesi kararının konusunu oluşturan yayını yapanların kimliklerinin belirlenmesi halinde, Başkanlık tarafından, Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
(7) Soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi halinde, erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. Bu durumda Cumhuriyet savcısı, kovuşturmaya yer olmadığı kararının bir örneğini Başkanlığa gönderir.
(8) Kovuşturma evresinde beraat kararı verilmesi halinde, erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. Bu durumda mahkemece beraat kararının bir örneği Başkanlığa gönderilir.
(9) Konusu birinci fıkrada sayılan suçları oluşturan içeriğin yayından çıkarılması halinde; erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından kaldırılır.
(10) Koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen yer veya erişim sağlayıcılarının sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.(2)
(11) İdarî tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde, Başkanlık tarafından erişim sağlayıcısına, onbin Yeni Türk Lirasından yüzbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. İdarî para cezasının verildiği andan itibaren yirmidört saat içinde kararın yerine getirilmemesi halinde ise Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline karar verilebilir.
(12) Bu Kanunda tanımlanan kabahatler dolayısıyla Başkanlık veya Kurum tarafından verilen idarî para cezalarına ilişkin kararlara karşı, 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre kanun yoluna başvurulabilir.
(13) (Ek: 5/11/2008-5809/67 md.) İşlemlerin yürütülmesi için Başkanlığa gönderilen hakim ve mahkeme kararlarına 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre Başkanlıkça itiraz edilebilir.
(14) (Ek: 12/7/2013-6495/47 md.) 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan kurum ve kuruluşlar, kendi görev alanına giren suçların internet ortamında işlendiğini tespit etmeleri hâlinde, bu yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı alabilirler. Erişimin engellenmesi kararları uygulanmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilir.
(15) (Ek: 26/2/2014-6527/17 md.) Bu maddeye göre soruşturma aşamasında verilen hâkim kararı ile 9 uncu ve 9/A maddesine göre verilen hâkim kararı birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenen sulh ceza mahkemeleri tarafından verilir.
İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi(1)
MADDE 9– (Ek: 6/2/2014-6518/93 md.)
(1) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.
(2) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.
(3) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebilir.
(4) Hâkim, bu madde kapsamında vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir.
(5) Hâkimin bu madde kapsamında verdiği erişimin engellenmesi kararları doğrudan Birliğe gönderilir.
(6) Hâkim bu madde kapsamında yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
(7) Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.
(8) Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği derhâl, en geç dört saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.
(9) Bu madde kapsamında hâkimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının veya aynı mahiyetteki yayınların başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından Birliğe müracaat edilmesi hâlinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır.
(10) Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi
MADDE 9/A– (Ek: 6/2/2014-6518/94 md.)
(1) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Başkanlığa doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.
(2) Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilir. Bu bilgilerde eksiklik olması hâlinde talep işleme konulmaz.
(3) Başkanlık, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhâl Birliğe bildirir, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini derhâl, en geç dört saat içinde yerine getirir.
(4) Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır.
(5) Erişimin engellenmesini talep eden kişiler, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğinden bahisle erişimin engellenmesi talebini talepte bulunduğu saatten itibaren yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin kararına sunar. Hâkim, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan Başkanlığa gönderir; aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar.
(6) Hâkim tarafından verilen bu karara karşı Başkanlık tarafından 5271 sayılı Kanun hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
(7) Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.
(8) Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişimin engellenmesi Başkanlık tarafından yapılır. (Mülga cümle: 26/2/2014-6527/18 md.)
(9) (Ek: 26/2/2014-6527/18 md.) Bu maddenin sekizinci fıkrası kapsamında Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar.
Avukat Özgür Eralp