Güvenlik internet uygulaması kapsamında “Çocuk” ve “Aile” profilleri için test süresi başladı
İnternette, filtre uygulamasında, testler dün başladı. İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS), güvenli internetle ilgili kurdukları alt yapıyı 3 ay boyunca test edecek.


 22 Kasım’da resmen geçilecek olan uygulamada hangi pakette hangi sitelere erişim izni olacağını 11 kişilik Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu belirleyecek. Güvenli internet kapsamına girmeyenler için ise 15 binin üzerinde siteye erişim engeli bulunan mevcut durum devam edecek.
İnternette sansür tartışmaları nedeniyle fırtınalar kopardıktan sonra yeniden ele alınan ve ‘çocuk’ ve ‘aile’ olmak üzere iki profile indirilen filtre uygulamasında, testler dün başladı. İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS), güvenli internetle ilgili kurdukları alt yapıyı 3 ay boyunca test edecek, aksaklıklar giderilecek. Uygulamaya, 22 Kasım’da resmen geçilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer’in, Habertürk’e yaptığı açıklamaya göre güvenli internet hizmetiyle ilgili test ve resmi uygulama süreci şöyle işleyecek:
TEST DÖNEMİ: Test döneminde İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS), güvenli internet için kurdukları alt yapıyı her yönüyle teste tabi tutacak. Aksaklıklar giderilecek. Gündeme gelebilecek olası sorunlara müdahale edilecek.
İNTERNET KAFELER: Güvenli internet hizmetini, 140 dolayında internet servis sağlayıcı müşterilerine ya da abonelerine sunacak. İnternet kafeler ve kurumsal aboneler güvenli internet uygulamasının dışında olacak.
ZORUNLU DEĞİL: Güvenli internet hizmetinde herhangi bir zorlama söz konusu olmayacak. ISS’ler, bu hizmetten yararlanmak isteyen abonelere, ‘çocuk’ ya da ‘aile’ profillerini ayrı ayrı ya da her ikisini birden ücretsiz sunacak. Bu hizmetten yararlanmak istemeyen aboneler, mevcut yapıda internet hizmeti almaya devam edecek.
22 KASIM’A KADAR İŞLEM YAPILMAYACAK: Test döneminde (22 Ağustos-22 Kasım arası) internet aboneleri herhangi bir işlem yapmayacak. Güvenli internet paketine geçmek isteyen aboneler, 22 Kasım’dan sonra hizmet aldığı ISS’e başvuracak. Abone, güvenli internet hizmetine ilişkin talebini (yeni abone ise abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında), çağrı merkezi, kısa mesaj (SMS) veya ilgili ISS’in internet sitesi aracılığıyla bildirecek. ISS’ler, bu işlem için abonelerden ücret talep etmeyecek.
ŞİFRE VERİLECEK: ISS’ler, güvenli internet hizmeti talep eden abonelerine, kullanıcı adı ve bir şifre tahsis edecek. Aboneler, Profil Düzenleme İnternet Sayfası’ndan profiller arasında şifre ile geçiş yapılabilecek. İsterlerse güvenli hizmeti tümüyle devre dışı bırakabilecek.

“ÇOK SAYIDA ABONE GÜVENLİ İNTERNETE GEÇECEKTİR”
Türkiye’de 11 milyon internet abonesi olduğunu aktaran BTK Başkanı Tayfun Acarer, rakam vermemekle birlikte bir süre içinde çok sayıda abonenin güvenli internet hizmetinden yararlanacağını söyledi.
Güvenli İnterneti tamamen tercihe bağlı olacağına işaret eden Acerer, “İsteyen abone kullanacak isteyen kullanmayacak. Güvenli interneti tercih edenlere şifre verilecek. Bu şifre ile ister çocuk, isterse aile profiline geçiş yapabilecek. Hatta, güvenli internetten çıkıp, tekrar girebilecek. Hiçbir zorlama yoktur” dedi.

15 BİN SİTEYE STANDARTTA DA GEÇİŞ YOK
Güvenli internet kapsamındaki çocuk ve aile profillerinde yeralabilecek siteleri Aile ve Sosyal Yardımlar Bakanlığı koordinasyonunda 11 üyeden oluşacak olan Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu belirleyecek. Kurul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından 3, İnternet Kurulu’ndan 2, BTK’dan 2 ve psikoloji, pedagoji, sosyoloji ile diğer ilişkili alanlarda uzmanlığı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teklif edilecek 8 kişi arasından BTK tarafından seçilecek 4 üyeden oluşacak.
Güvenli internet paketleri kapsamına girmek istemeyenler için ise mevcut erişim durumu devam edecek. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesindeki İnternet Bilgi İhbar Merkezi tarafından yayınlanan erişim engelleme istatistikleri 2010 yılının başından bu yana kamuoyuna açıklanmazken, “İnternette Sansüre Karşı Ortak Platform” tarafından desteklenen engelliweb.com’un verilerine göre 2007 yılının başından bu yana kadar 15 binin üzerinde internet sitesinin erişimi engellendi. Bunlardan sadece 42’sinin erişim engeli kaldırılırken, hala engelli olanların 12 bin 361’i TİB kararı ile, 2181’i mahkeme (mahkeme kararları ile yapılan bir çok erişim engellemesinde mahkeme ismi ve karar bilgileri artık yazılmıyor) ve 465’i savcılık kararı ile engellenen siteler arasında yeraldı.
kaynak: http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/662266-filtre-testi-basladi