Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği röportajda internetle ilgili davalar için ihtisas mahkemesinin kurulmasını önerdiklerini belirterek, “Mahkeme, yaşadışı içeriğin kaldırılmasını talep etmeden önce bir siteyi yasaklama kararını alamayacak” dedi. WSJ ise Türkiye’nin, internet sansürünü sertleştirme planlarından “geri adım attığı”nı vurguladı.
ABD’li WSJ, “Türkiye, Sansürü Genişletme Planını Yumuşatıyor” başlığıyla bir haber yayımladı. WSJ’ye Türk internet kullanıcılarını, bu aydan itibaren 4 filtreden birini seçmeye mecbur eden plandan vazgeçildiğini söyleyen Özeren, İnternet Kurulu’nun, ülke çapındaki mahkemelerin siteleri bloke etme hakkını sınırlandıran yasal düzenlemeleri de hazırlamakta olduğunu belirtti. Özeren, İnternet Kurulu’nun, internet suçları konusundaki yasal değişiklikleri kasımda parlamentoya sunacağını belirterek, “İnternet ile ilgili davalar için ihtisas mahkemesinin kurulmasını öneriyoruz ve mahkeme yasa dışı içeriğin kaldırılmasını talep etmeden önce bir siteyi yasaklama kararını alamayacak” dedi.
Model, Avrupa Birliği…
Söz konusu ihtisas mahkemesinin, özel bir komisyondan tavsiye alma zorunluluğunun da olacağını kaydeden Özeren, bu komisyonun, İnternet Kurulu olabileceğini ifade etti.
Özeren, filtreler konusunda kamuoyundan büyük tepki gelmesi üzerine, Ulaştırma Bakanı’nın kuruldan yeni bir taslak hazırlamasını istediğini anlatırken, “Yeni taslağımızda özellikle Avrupa Birliği kriterleri ve bilgi özgürlüğü ilkesini göz önünde tutmaya çalıştık” diye konuştu.