Önemli uyarı! Ödeme sayfasında bu işaret yoksa kesinlikle işleme devam etmeyin.Polis, bilişim suçlularına karşı vatandaşları uyardı. Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, internet ortamında yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağı vurgulandı.
Uzmanlar, güvenlik önlemleri (firewall, antivirüs) almadan şirket veya şahsa ait önemli bilgilerin yer aldığı bilgisayar ile internete bağlanılmamasını tavsiye ediyor. Özellikle canlı oyun ve sohbet ortamında bilgisayara saldırı olabileceğini; bu ortamlarda tanışılan kişilere şahıs, aile, kredi kartı ve adres bilgilerinin verilmemesi uyarısını yapan bilişim uzmanları, “Tanımadığınız kişilerden gelen ve ekinde casus yazılımlar barındırabilecek şüpheli elektronik postaları açmadan siliniz. İnternet üzerinden yapılan yazışmalarınızda karşınızdaki kurumlarla özel bir yöntemle yazışmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde sizin adınıza, birlikte ticaret yaptığınız şirketlere asılsız bilgiler veya sizi kötüleyici bilgiler gönderilse bile karşı taraf bunun sizden gelmediğine emin olacaktır” uyarısında bulunuyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan uyarı açıklamasında internet üzerinden yapılan kredi kartı kullanımına da değinildi. Ödeme ekranlarında kişisel bilgilerle özellikle kredi kartı numarası gibi en çok kaygı duyulan bilgilerin verilmesi anında özel tedbirlerin mağaza tarafından alınması gerektiği belirtildi. Pek çok sitenin ‘SSL’ ya da ‘SET’ denilen bağlantı güvenlik protokollerini kullanmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Güvenlik protokollerinin uygulandığını, ödeme sayfasının web adresinin ‘http://’ yerine ‘https://’ ile başlamasından ya da kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak ekranın altında yer alması gereken bir kilit ikonundan anlayabilirsiniz. Alışveriş yapacağınız internet mağazasını araştırınız. Söz konusu mağazadan daha önce alışveriş deneyimi yaşayan bir tanıdığınız varsa ona danışabilirsiniz. Mağaza teslimat süresine sadık mı ya da ödeme işlemlerini sorunsuz yürütebiliyor mu? Mağaza web sitesinde künye bilgilerinin, açık adres bilgisinin ve gerektiğinde başvurulacak yetkililerin isim ve telefonlarının açık bir şekilde listelendiğinden emin olun. Daha önce adını duymadığınız bir yerden alışveriş yapmayı düşünüyorsanız, hiç olmazsa bir e-mail göndererek size cevap vermelerini bekleyin. Birim fiyatları ve alışverişinizin toplam tutarını kontrol edin. Satın alacağınız ürün ya da ürünlerin yaklaşık fiyatları konusunda mutlaka önceden bir fikir sahibi olun. Fiyatların döviz cinsinden olup olmadığına, döviz cinsinden ise hangi döviz cinsinden olup nasıl bir kurla çarpıldığına dikkat edin. Fiyat karşılaştırması yaparken fiyatların katma değer vergisi dahil mi yoksa hariç mi olduğunu göz önünde bulundurun. Ayrıca, toplam rakamın her bir ürün bedelinin toplamından farklı olup olmadığına ve eğer farklı ise bu farkın kargo bedeli ya da kredi kartı komisyonu gibi faktörlerin hangileri sonucu oluştuğuna özellikle dikkat edin.”
Özellikle internetten yapılan alışverişlerde teslimat, iade ve garanti koşulları hakkında bilgi sahibi olunması istenen açıklamada, siparişin adrese ne zaman ve nasıl ulaşacağının iyice anlaşılması gerektiği belirtildi. Sorunlu bir ürün teslim alındığında nereye ve nasıl iade edebileceğinin, paranın ne kadarını geri alabileceğinin de iyice tespit edilmesinde yarar olduğu kaydedilen açıklamada, bazı koşulsuz iade kampanyalarında ürün bedelinin tamamı iade edilirken, yüksek bir kargo ve paketleme ücreti konulup o kısmın iade edilmediğine dikkat çekildi.
Gizlilik ilkelerinin de gözden geçirilmesi tavsiye edildiği açıklamada şu uyarılara yer verildi: “Alışveriş yaptığınız mağazanın kişisel bilgileriniz ve onların korunması ile ilgili açık bir politikası ve buna ait bir beyan sitede bulunması gerekir. Böylelikle kredi kartı numaranız, adres bilgileriniz, e-mail adresiniz gibi özel ve önemli bilgilerinizin gizliliği konusunda mağazanın başlangıç düzeyinde sorumluluk sahibi olup olmadığı konusunda bir fikir edinebilirsiniz. İnternet alışverişinizi bir paranoyaya dönüştürmeyin. Ülkemizin ciddi kurumları bizlere bu hizmetleri sağlayabilmek için gerçekten çok önemli boyutlarda yatırımlara girmiş durumdalar. Çok kaliteli ve dürüst hizmet veren internet mağazalarımız var.”
POLİSTEN KREDİ KARTI UYARILARI
“Sahip olduğunuz kredi kartını alır almaz şifresini değiştiriniz. Değiştirdiğiniz şifre aritmetik olarak artan veya aynı sayılardan oluşan rakamlar yerine kendinize özel bir numara olmalıdır.
Kart şifrenizi cüzdanınızda veya kart üzerinde herhangi bir yere kesinlikle yazmayınız. Kart şifrenizi üzerindeki kart numarasını kesinlikle kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz. Aksi halde kredi kartı bilgilerinizin başka yerlerde başka insanlar tarafından alışverişlerde kullanılması muhtemeldir.
Alışveriş yaparken kredi kartınızı pos cihazından farklı bir cihaza okutturup okutturulmadığına dikkat ediniz. Şüphelendiğiniz durumlarda hemen en yakın polis birimine haber veriniz.
Hesap kesimi sonrası yaptığınız alışverişleri gösteren hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz. Yapmadığınız alışverişlerde bankaya müracaat ederek olayı bildiriniz ve bu paranın hesabınızdan düşülmesine müsaade etmeyiniz.”
kaynak: http://teknoloji.samanyoluhaber.com/alisveris/660286/Internetten-alisveris-yapanlar-dikkat/