Avukat Özgür Eralp
Ocak 2011-Ankara
www.ozgureralp.av.tr

Sim kart kopyalama işlemleri

Cep telefonlarında kullanılan Sim kartların aynısından bir tane daha elde etmek için iki basit yöntem vardır. İlki yasal olan ve gsm operatörleri tarafından ikizhat – yedek hat gibi isimler altında yapılan işlemdir. Bu işlemde ilgili GSM operatörü temsilcisine gidip nüfus cüzdanınızın fotokopisiyle 10 TL civarında bir ödeme yaparak telefon hattınızın aynı özelliklerine sahip olan bir sim kart alabilirsiniz. Uygulamada kötü niyetli kişilerin sahte nüfus cüzdanı fotokopileriyle başkalarının adına kayıtlı telefon hatlarına ait sim kartlarını rahatlıkla alabildikleri gözlemlenmektedir.
İkinci yöntem ise teknik yöntemleri kullanarak orijinal sim karttan bilgileri kopyalamak suretiyle yeni bir sim kart üretme işlemidir. Son günlerden bu tür dolandırıcılık eylemleri de artış göstermiştir. Sim kart kopyalamak/klonlamak için orijinal gsm sim karttan gerekli verileri (KI ve IMS kodları) okuyabilen, okuduğu verileri silvercard olarak nitelendirilebilen yeni sim kart üzerine yazdırabilecek bir devrenin takılı olduğu bir bilgisayara piyasada rahatlıkla ulaşılabilen sim kart kopyalama yazılımlarından biri yüklenir, yazılım çalıştırılarak gerekli bilgiler alınır ve boş bir silvercard üzerine bilgiler kopyalanır. Başka bir tabirle teknik anlamda sim kartın ikizi üretilmiş olur. İki sim kart da aktif olarak çalışabilir ancak biri açıkken diğeri kapalı konuma geçer.

663px-t-mobile_sim_card_front_and_back

Nigel hacks a SIM card

Bu sim kart kopyalama işlemlerini kredi kartı kopyalama işlemlerinde gerçekleşen dolandırıcılık olaylarına benzetebiliriz. Kullanıcılar tarafından bu yetkisiz kopyalama işlemlerinin fark edilmesi çok kolay olmayabilir. Zira bu işi meslek edinen dolandırıcılar çok kısa bir süre içerisinde çeşitli hilelerle cep telefon hattınız kopyalayabilirler. Örneğin cep telefonunuz tamire verdiğinizde bu hat kopyalanabilir. Cep telefon hattınızı kopyalayıp kendiniz kullanmak isteyebilirsiniz bu durumda kötü niyetli 3.kişi kartın bir kopyasını da kendisine yapar. Cep telefonunuzu kısa süreliğine bir yerde bırakma durumunuzda da böyledir.( spor merkezlerinde-güvenlik nedeniyle girişlerde cep telefonu alınan yerlerde vs.) Bir yerde cep telefonunuzu unuttuğunuzda işletme sahibi sizin güvenliğiniz nedeniyle cep telefonunu kapattıklarını ve açmanız için şifreyi söylemenizi isterler. Bunun gibi yüzlerce hile uygulanabilmekte kullanıcının şifresi elde edilebilmektedir.

10SILVCARD

Bu kopyalama işlem artık 1-2 dakika içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Pin numarası denilen şifrenin girmesi zorunlu gibi gözükse de bu yöntem de rahatlıkla aşılmaktadır. Telefon hatları yetkisiz kullanıma karşı koruma olarak bir veya daha fazla şifreyle donatılmıştır. PIN ve PUK şifreleri, telefonda şebeke bağlantısı kurmada kullanılan küçük bir kart olan SIM kartı korumak için kullanılır. PIN ve PUK şifreleri gsm operatörü veya servis sağlayıcı tarafından sağlanmaktadır. En çok bilinen şifre, kullanım kılavuzundaki talimatlara göre kişinin kendisinin oluşturduğu, aktif ve etkisiz hale getirebilen PIN –Personel Identification Number (Kişisel Tanım/Kimlik Numarası) kodudur. PIN2 kodu, telefonun belirli özellikleri için ikinci bir koruma katmanı olarak hareket eden bir PIN kodudur. PIN koduyla aynı şekilde çalışır. PIN kodu birden fazla yanlış girildiğinde, telefon PUK –Personal Unlock Key (Kişisel Blok Kaldırma Şifresi) kodu isteyebilir. PUK kodu, gsm operatörü veya servis sağlayıcısı tarafından sağlanan 8 rakamlı bir şifredir. PIN2 kodu birden fazla defa yanlış girildiği takdirde, telefon PUK2 kodu isteyebilir.

tba6511

Genelde cep telefonlarında bulunan pin-şifre girişi yerine güvenlik kodu ile bu işlem aşılmaya çalışılmaktadır. Telefonun kendisini koruyan güvenlik/kilit şifresi SIM kartı koruyan PIN şifresinden farklıdır.  Telefon güvenlik veya kilit şifresi istiyorsa ve herhangi birini aktif hale getirmediyse Geçerli güvenlik/kilit şifresini girilerek bu işlem yapılabilmektedir. Genellikle 123456 olan güvenlik kodu kullanılarak bu işlemler yapılabilmektedir.