http://www.digitalinvestigationseminar.com/
Bilişim ile ilgili baş döndürücü hızdaki gelişmelere rağmen kamu kurumları ve yargı organları kendilerini bu hızda yenileyemiyorlar. Bilgisayar suçlarına ilişkin delillerin toplanma süreçlerine ilişkin yasal kurallar henüz tam olarak oluşturulamadan, internet üzerinde işlenen suçlarda ciddi bir artış gözlemlendi. Bundan sonra, devreye sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlar girdi ve nihayet artık mobil cihazlar aracılığıyla da suçlar işlenmeye başladı.
15 yaşındaki çocukların birkaç dakika içerisinde gerçekleştirdiği eylemlerle ilgili soruşturma ve kovuşturma yıllarca sürebilmektedir. Bilişim suçlularının eylemlerinin hukuki nitelendirmelerindeki tartışmalar bir yana çoğu zaman doğru delillendirilme yapılamadığı için gerçek suçlulara dahi ulaşılamamakta bilişim suçlarına ilişkin soruşturmaların çoğunluğu takipsizlik veya daima arama kararları ile sonuçlandırılabilmektedir.
Türkiye’deki yargı sistemi bu türden teknik konularda sorunu bilirkişi delili ile çözümlemeye çalışmaktadır. Son yıllarda bilirkişilik kurumunda iyileştirmeleri yapılmaya çalışıldığı gözlemlense de halen adli bilişim konusunda bilirkişilik yapacak kişilerin ne şekilde eğitime tabi tutulması gerektiği hususu belirgin değildir. Hatta “adli bilişim” (computer forensic) “dijital araştırmalar” (Digital Investigations) veya benzeri bir kavram dahi halen yasalarda yerini alamamıştır.
Hukuk ve Ceza Mahkemelerinde dava delili olarak bulunan bilgisayarlar, mobil cihazlar, veri depolama cihazları klasik “bilirkişi teslim tutanağı” ile teslim edilmekte, bu cihazların çoğu yedekleme yapılmaksızın bazen de lisansız programlar aracılığıyla incelenerek bütün delil değerleri bozulmak suretiyle bilirkişi raporu hazırlanmasına sebebiyet vermektedir.
Öyle ki, bu delillerin hangi donanım ve yazılımlarla, hangi usullere göre incellenmesi gerektiği yönünde Türkiye’de halen detaylı ve açıklayıcı bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla Mahkemeler ve Yargıtay da kurallarının açık ve net olarak belirlenmediği bu inceleme yöntemleri ile hazırlanmış bilirkişi raporlarını geçerli saymak zorunda kalmaktadır.
Son yıllarda, Yargıtay içtihatlarıyla bu boşluk doldurulmaya çalışılmışsa da artık Türkiye’de ayrı bir bilirkişilik sistematiği ve mevzuatının hazırlanması, bunun içerisinde de “Adli Bilişim” ile ilgili özel düzenlemelerin olması bir zorunluluk haline gelmiştir. Mahkemelerde bilirkişilik yapacak, kolluk kuvvetlerinde veya kamu kurumlarında görev yapacak personelin de uluslarası standartlarda geçerli adli bilişim eğitim almaları gerekliliği hususu artık her kesim tarafından kabul edilmekte ve desteklenmektedir.
Ip numarası araştırmaları bilişim suçlarının soruşturmasında ve kovuşturmasında en çok başvurulan yöntemlerden birisi olmuş ve ancak bu yöntemin de suistimal edildiğinin görülmesi nedeniyle sırf bu delile dayanarak kurulan hükümlerde ciddi bir azalma gözlemlenmiş ve yargı mercileri daha net ve belirleyici delil arayışı içerisine girmiştir.
Bu sorunların üzerine bir de uluslarası işbirliği kurallarının henüz netleşmemiş olması ve özellikle sosyal medya devleri olarak tabir edilen internet sitelerinin bilgi paylaşımında bulunmamaları bu türden suçların takibini ve incelenmesini de zorlaştırmaktadır.
İşte bu gereksinimlerden yola çıkarak Türkiye’de yapılacak yasal ve eğitim çalışmalara bir nebze destek olmak, sorunları tartışmaya açmak, çözüm önerilerini ortaya çıkarmak ve ilgili çevrelerin farkındalığını arttırmak için Digital Investigations isimli etkinliğimizin organize edilmesine karar verilmiştir.
http://www.digitalinvestigationseminar.com/
Bu etkinlik serisi https://www.eralpdanismanlik.com.tr/ tarafından düzenlenmiş olup artık düzenlenmemektedir.