Meslek örgütlerinin talepleriyle yapılan yasal düzenlemelerle 15 Temmuz itibariyle, Türkiye’de ücretsiz müzik artık suç sayılıyor.
Ülkemizdeki, müzik sektörü korsana karşı bitmek bilmeyen amansız bir mücadele veriyor. Meslek odaları, korsanı engellemek için YouTube gibi platformların da ortadan kalkması gerektiğini düşünüyor. Öte yandan, operatör firmalar geliştirdikleri katma değerli müzik servisleriyle, tüketicilere lisansı ödenmiş ücretsiz müzikler sunuyordu. Böylece, tüketici dilerse dolaylı yollardan, dilerlerse de direkt olarak hoşlandığı sanatçıya katkı da bulunuyordu.
15 Temmuz 2013 tarihiyle müzik örgütlerinin aldığı kararla, ülkemizde ücretsiz müzik dönemi tamamen bitti. Hak sahiplerinin imzasıyla hazırlanan düzenlemeye göre, hiç bir platform ücretsiz olarak Türk sanatçıların müziklerini yayınlamayacak. Kısıtlı sürelerde, örnekler ücretsiz olarak yayınlanırken, tüketici beğendiği parçayı dinlemek için mutlaka para verecek.
Meslek örgütleri, bu uygulamayı vatandaşların, müziğin yapımına ortak olması olarak adlandırdı. Yeni uygulamayla birlikte, ücretsiz müzik platformları da ülkemizde tarih olacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğan Müzik Genel Müdürü Samsun Demir şunları söyledi:
“Fikri mülkiyet haklarının yasalar ile korunduğu tüm ülkelerde müzik gibi kültür ürünleri bila bedel tüketilmiyor. Bu eserlerde icracıdan, bestekara, söz yazarından yapımcıya kadar bir çok kişinin emeği var. Biz yapımcılar ve meslek birlikleri olarak bu emeği korumak, bu emeğin karşılığını alacak telif sistemini oturtmak ve müziğin bir değeri olduğunu kabul ettirmek durumundayız. 15 Temmuz 2013’den itibaren yürürlüğü giren yeni modelle bu yönde önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Türkiye’de artık bedava müzik dönemi sona ermiştir. Tüm yasal müzik sitelerine şarkıları ücretsiz dinletmeyin dedik. Müzik dinlemek isteyenler artık yurtdışında olduğu gibi ücretli paketlere abone olacak. Servis sağlayıcılar kısıtlı bir deneme süreci dışında abonelerine ücretsiz müzik sunamayacak. Bu kurallar Türkiye’de yasal dijital müzik hizmeti vermek isteyen tüm siteler için geçerlidir.”
kaynak http://www.bursadabugun.com/haber/youtube-kapatilacak-mi-260159.html