• Genel Bilgiler

(Kaynak)

İdari Yargı Mahkemeleri Bilgi Sistemi UYAP’ın (Ulusal Yargı Ağı Projesi) bir alt bilgi sistemidir. İdari Yargı Mahkemelerinde kullanılan UYAP Sistemiyle sağlanmakta olan teknolojik değişikliklerle birlikte Bölge İdare Mahkemesi, İdare ve Vergi Mahkemelerinin yargılama faaliyetlerinin hızlanması, hem mahkemelerin kendi aralarında hemde başta Danıştay ve diğer kurumlarla olan iletişiminin elektronik ortamda yapılması sağlanmaktadır.

 İdari Yargı Vezne birimlerinde başlayan süreç İdare ve Vergi Mahkemelerinde ilk derece yargılaması tamamlandıktan sonra, dava dosyalarında kanun yoluna başvurulmasıyla Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay Başkanlığında gerçekleştirilen işlemlerle devam etmektedir. İlk derece İdare ve Vergi Mahkemeleri hem kendi aralarında hemde kanun yolu başvuru merci olan Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay Daireleri ile entegre durumda olup, elektronik ortamda evrak ve dosya gönderme işlemleri saniyeler içerisinde UYAP Bilişim Sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. 

İdari Yargı Mahkemelerinde görülmekte olan dava dosyalarının tevzi işlemi, yargılama için ihtiyaç duyulan masraf ve giderlerinin muhafazası ve kullanımı hizmetleri 20 ile nöbetçi mahkeme işlemlerinin ve ön büro faaliyetleriyle birimlere ait evrak tarama işlemlerinin UYAP Bilişim Sistemiyle yürütülmesi Vezne birimlerince sağlanmaktadır.

İdari Yargılama usulüne ilişkin olarak ilk derece ve kanun yoluna başvurulmasından sonraki yargılama faaliyetlerinin tamamı UYAP Bilişim sistemiyle hızlı ve Pratik olarak yürütülmektedir. 

Yapılan yargılama işlemlerine ilişkin olarak oluşturulan dökümanların Nitelikli Elektronik İmza ile imzalanabilmesi sağlanmakta ve oluşturulan dökümanların ıslak imzaya ihtiyaç duyulmaksızın resmi işlemlerde kullanılabilmesi gerçekleştirilebilmektedir. 

Ortak Uygulamalar (İdari Kaynaklar/Komisyon) Personel ve İdari kaynaklar uygulamaları Bilgi sistemi UYAP’ın (Ulusal Yargı Ağı Projesi) alt sistemleridir. HSYK, Yargıtay, Adli tıp, Adalet Bakanlığı merkez ve Taşra birimlerinde(Komisyon ve idari işler birimlerinde) kullanılan UYAP sistemiyle sağlanmakta olan teknolojik değişikliklerle birlikte bulunan personellerin atama işlemleri, sınav işlemleri, kadro işlemleri, disiplin işlemleri, izin işlemleri, emeklilik işlemleri, terfi işlemleri, nöbet , Adliye ödenek talepleri, Mahkeme Bilirkişi ve keşif ödemeleri, avukat müdafii ödemeleri, izleme kurulu ödemelerinin UYAP sistemi üzerinden yapılmasıyla, Birimlerin kendi aralarında hem de Diğer kurumlarla ve (SGK’ya personel bilgilerinin aktarılması gibi) diğer kurumlarla olan iletişiminin elektronik ortamda yapılmasıyla işlemlerin en hızlı ve etki bir şekilde bilgiye iletişimin yapılması sağlanmaktadır. Bakanlık atama birimleri ve komisyonların atama ve sınav işlemleriyle başlayan süreçte zaman, masraf ve yazışma giderlerinin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan işlemlerine ilişkin oluşturulan dökümanlar Nitelikli İmza ile imzalanabilmesi sağlanmakta ve oluşturulan dökümanların ıslak imzaya ihtiyaç duyulmaksızın resmi işlemlerde kullanılabilmesi sağlanabilmektedir.

 İdari Yargı Mahkemeleri Uygulamaları altında aşağıdaki modüller yer almaktadır:

  • Hazırlık 
  • Bilgi Girişi  
  • Karar  
  • Tebligat  
  • Posta  
  • Bilirkişi  
  • Keşif  
  • Duruşma  
  • Diğer  
  • İtiraz/Temyiz  
  • Talimat  
  • Harç Masraf  
  • Raporlar  
  • Genel İşlemler

 

  • Mevzuat

İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Vergi Usul Kanununun uygulanacağı haller:

Madde 31 – 1. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda; hakimin davaya bakmaktan memnuiyeti ve reddi, ehliyet, üçüncü şahısların davaya katılması, davanın ihbarı, tarafların vekilleri, feragat ve kabul, teminat, mukabil dava, bilirkişi, keşif, delillerin tespiti, yargılama giderleri, adli yardım hallerinde ve duruşma sırasında tarafların mahkemenin sukünunu ve inzibatını bozacak hareketlerine karşı yapılacak işlemler ile elektronik işlemlerde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygunlanır.

Avukat Portal’dan İdari Yargı Mahkemelerine Online Harç ve Masraf Yatırma İşlemi yapılması mümkündür.

UYAP’ın amacı hızlı, etkin, güvenilir, adil, verimli, şeffaf ve etik değerlere uygun bir yargılama mekanizması oluşturulması, doğru ve tutarlı bilginin mevzuatın tanıdığı yetkiler çerçevesinde, istenilen zamanda hızlı ve kolayca elde edilmesi ve paylaşımı, her türlü idari faaliyetlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebilmesidir.

Bu amaca ulaşılabilmesi için;

  1. Adalet Bakanlığı teşkilatı, bağlı ve ilgili kuruluşları ile yargı birimlerinin donanım ve yazılım olarak iç otomasyonunun sağlanması,
  2.  UYAP gibi bilgi otomasyonu sistemlerini kurmuş kamu kurum ve kuruluşları ile dış birim entegrasyonunun sağlanması,
  3. Vatandaşlara ve Avukatlara on-line yargı hizmeti sunulması planlanmıştır.

Bu kapsamda faaliyete geçirilen Avukat Portal’dan İdari Yargı Mahkemelerine Masraf ve Harç Yatırılması İşlemleri vasıtasıyla;

Avukat Portal aracılığıyla, yargı hizmetlerinin emektarları Avukatların vekil oldukları dava dosyalarına harç ve masraf yatırabilmeleri imkanı getirilerek, mesai saati kavramından bağımsız olarak, Avukatların ofislerinden dava dosyalarında her türlü evrak gönderme ve usuli işlemi yerine getirebilmesi sağlanmıştır.

Avukatlar artık, savunma, cevap, temyiz dilekçesi vb işlemleri dava dosyalarına eklerken harç ve masraflarını da yargı birimlerine gitmeden ofislerinden güvenle yatırabilmeleri imkanı sağlanmıştır.

İdare ve Vergi Mahkemelerinde elektronik ortamda UYAP üzerinden dava açılabilir.


Bu ders notları ve tüm içeriği ile ilgili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleriyle korunan mali (İşleme, yayma, çoğaltma, temsil, İşaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı) ve manevi fikri hakların tümü Avukat Öğretim Görevlisi Özge EVCİ ERALP’e aittir. Bu ders notları izinsiz çoğaltılamaz, yayımlanamaz ve izin alınmadan kullanılamaz, internet sitelerinde yayınlanamaz.
Av.-Öğretim Görevlisi Özge Evci Eralp 2021-2022